Comtoise Handleiding

Comtoise handleiding

Het ophangen van de klok

Houd de klok voor de muur op de gewenste plek, met de onderkant van de klok op ongeveer 180cm boven de grond. Teken met een podlootstreepje het midden van de klok af op de muur (fig. 1). De klok mag even weggelegd worden. Houd nu de bok voor de muur, met het punt A in het midden tussen de draagarmen van de bok. Teken nu de oksel van de bok af (fig. 2). Nu kan er een gat geboord worden van 10 mm doorsnede (fig. 3). Het is handig om de stofzuigerslang pal onder het gat te houden tijdens het boren, dit voorkomt stof in het huis. Als de plug dan in de muur zit kan de schroefduim erin gedraaid worden totdat de bok nog net over de haak heen kan (fig. 4). De klok kan nu op de bok geplaatst worden, iets links van het midden in verband met het evenwicht.

 

               

________Figuur 1 ___________Figuur 2 ________________Figuur 3 _________________Figuur 4________


De klok heeft een sleuf midden voor of midden achter. Uit deze sleuf moet de ophanging van de slinger komen (fig. 5). Als u deze ophanging niet ziet dan zit deze in de klok. Maak in dat geval een deurtje open en duw de ophanging naar de opening. Haak de slinger aan de ophanging. Hang eerst het linker en dan het rechter gewicht aan de haken, dit in verband met de balans van de klok op de bok. De slinger hoort door het midden van de sleuf te bewegen. Loopt de slinger aan, of tegen de randen van de sleuf of elders in de klok, dan hoort u dit en de klok zal zeker stilvallen. De bok heeft twee stelbouten. Met deze bouten kunt u de klok zo stellen dat de slinger in het midden van de sleuf zit (fig. 5).

              

_____________Figuur 5 __________________________________Figuur 6__________________

 

De klok op tijd zetten

 Een comtoise kan niet van slag afraken. Dus u mag de minutenwijzer altijd doordraaien tot de gewenste tijd. Er is één voorwaarde: de 12 uur en de (eventuele) repetitie van de 12 uur moet de klok uitslaan voor u weer verder mag draaien.

Voorbeeld: de klok staat op 15 over 9 maar het is 10 over 3. Draai de(lange) minutenwijzer rustig door tot 10 over 12. Wacht tot hij klaar is met slaan en draai dan rustig door naar 10 over 3.

Wijzers terugdraaien. Je mag de minutenwijzer terugdraaien maar niet over de 12 en de 6 heen. Dus de minutenwijzer mag wel teruggedraaid worden van 5 voor half tot vijf over heel, óf van 5 voor heel tot 5 over half (fig. 7 en fig. 8). De urenwijzer kan en mag niet teruggedraaid worden.

 

         

___Figuur 7: DIT MAG WEL________  Figuur 8: DIT MAG NIET ____________Figuur 9________________

De klok op tijd regelen

Onderaan de singer zit een stelmoer. Als de klok voorloopt dan moet de slingerbol/lens zakken. De moer moet dus ook iets zakken. Draai de zichtkant van de moer naar links. Let erop dat de lens/bol meezakt (fig. 9). Draai de moer bijvoorbeeld twee keer helemaal rond en laat de klok dan weer lopen. Herhaal dit eventueel of draai de moer weer een toer terug.

 

Opdraaien van de gewichten

Dit mag zo vaak als u dat wilt gebeuren. U mag de gewichten niet optillen bij het opdraaien. Beide gewichten moeten tegen de wijzers van de klok in opgedraaid worden behalve bij een maandloper, dan moet het met de wijzers van de klok mee.

 

Onderhoud

Ik adviseer u de klok eens in de 8 tot 10 jaar een onderhoudsbeurt te geven en de touwen te laten vervangen.

 

 

 

 

ingestuurd op door Reinder Kooi